Categories
Berita

Scammer Curi Duit Akaun 2 KWSP. Hati-hati Jangan Sampai Putih Mata!

Merujuk kepada laporan akhbar Sinar Harian, di mana polis meminta orang ramai supaya waspada dengan taktik sindiket penipuan melibatkan pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dari akaun dua.
Ini seperti yang diumumkan oleh kerajaan baru-baru ini susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), wajar semua antara kita lebih berhati-hati.

Menurut Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Zakaria Ahmad berkata, pihaknya sentiasa memantau berhubung perkara terbabit.

“Setakat ini tiada laporan polis diterima berhubung kes berkenaan tetapi polis berharap dengan adanya amaran awal menerusi media cetak dan media elektronik, ia berupaya mencegah kejadian sebegini berlaku”

Selepas pengumuman Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berhubung peluang membuat permohonan i-Lestari daripada akaun dua KWSP sehingga 30 April bagi pengeluaran bermula Mei, difahamkan wujudnya sindiket yang menghantar mesej, panggilan telefon serta mencipta laman sesawang palsu.

Mohd Zakaria berkata, sehubungan itu orang ramai dinasihatkan lebih berhati-hati.

“MASYARAKAT PERLU BERHATI-HATI DAN TIDAK BERURUSAN DENGAN INDIVIDU YANG MEWAKILI KELOMPOK ATAU PERSATUAN. JANGAN BERI SEBARANG DATA YANG BOLEH DIMANIPULASI OLEH PENIPU (SCAMMER).

“Kita sedang kesan perkara ini menerusi polis bahagian Jenayah Siber dan Multimedia daripada mana puncanya dan ambil tindakan tegas supaya rakyat tidak dimanipulasi,” katanya.

sumber : Sinar Harian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *