Categories
Viral

Nak Kekal Sihat & Bahagia, Wanita Kena Keluar Bersama Kawan Dua Kali Seminggu

Salah satu perkara paling penting dan kurang difahami dalam hal fisiokologi adalah peranan kawan-kawan dalam kehidupan kita. Walaupun macam cliché je kan, tapi rakan-rakan boleh jadi lebih rapat berbanding keluarga pada satu ketika.

Lebih-lebih lagi bagi anda yang tinggal berjauhan dengan keluarga, jadi apa saja masalah atau sakit demam semuanya memerlukan pertolongan orang terdekat.

Jadi, hubungan dengan kwan-kawan kian utuh apabila semua benda dibuat bersama-sama. Bercuti, keluar makan dan sebagainya.

Malah,  ikatan persahabatan seperti ini sangat penting dalam kesihatan wanita sehingga dibuktikan dalam kajian dilakukan oleh  Universiti Oxford.

Kajian tersebut mendedahkan yang wanita patut keluar bersama rakan-rakan perempuan mereka dengan lebih kerap. Kajian ini menekankan yang wanita yang sering berjumpa rakan-rakan mereka dua kali seminggu merupakan kunci untuk mencapai kebahagiaan.

Robin Dunbar, pengkaji di sebalik kajian ini menekankan dalam temuramah yang kesihatan wanita secara menyeluruh dan kesejahteraan mereka meningkat baik apabila mereka bersama-sama teman rapat mereka dua kali seminggu berkumpul membuat aktiviti bersama-sama.

Aktiviti yang dilakukan seperti ‘membawang’, bergosip, bercuti dan bermacam-macam lagi. Kajian ini juga mengkaitkan masa berkualiti bersama rakan-rakan wanita yang lain dengan banyak kelebihan kesihatan utama seperti sistem imun lebih kuat, kurang tahap kegelisahan dan meningkatkan kemurahan hati.

 

Tapi seperti yang kita tahu, tidak semua persahabatan itu sama. Tidak semua wanita perlukan ‘pasukan’, dan ia ok je… Kajian tersebut mengesyorkan dengan mempunyai 4 orang rakan meluangkan masa bersama-sama adalah jumlah maksima untuk mencapai kelebihan kesihatan fizikal dan mental.

Kajian tersebut juga menemui yang interaksi paling terbaik adalah apabila berborak mengenai sesuatu yang membuatkan mereka ketawa. Ketawa kan ubat yang paling terbaik.

Walau bagaimanapun, apabila kumpulan ini banyak melebihi 5 orang, kesan yang lucu adalah akan menghasilkan endorfin untuk kegembiraan yang tidak lagi boleh dipercayai.

 

 

Alisa Ruby Bash, PsyD, LMFT. Studies di Stanford berkata:

“Kajian menunjukkan yang wanita, [mungkin] lebih dari lelaki, perlu mengekalkan perhubungan ini. Ia meningkatkan serotonin dan oksitoksin, iaitu hormon ikatan atau kasih sayang. Ia menjadikan kita rasa dipupuk dan disahkan untuk bersiar-siar dengan rakan-rakan jadi kita boleh jadi diri kita sendiri, tanpa tekanan luar. “

Sumber : media tular

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *