Categories
Viral

“Jalan Kaki Tengah Panas Sampai Baju Basah.” Viral Redah 100km Cari Rezeki & Isteri Terlantar Sakit, Sebak Baca Kisah ‘Pak Cik Jual Ikan Masin’ Ni

Tersnetuh hati melihat satu perkongsian mengenai seorang pak cik tua yang menjual ikan masin demi mencari sesuap nasi. Kisahnya dikongsikan seorang warganet menerusi laman twitter baru-baru ini.

Warga emas yang berusia 64 tahun itu dilihat berjalan ke sana ke mari menjual ikan masin. Rupa-rupanya, ini bukan kali pertama kisahnya disiarkan. Malah, sebelum ini dia pernah tular di mana dia menceritakan kisah hidupnya yang meredah perjalanan sejauh 100 kilometer menaiki bas menuju ke Melaka Sentral semata-mata untuk mencari rezeki.

Lebih dikenali sebagai ‘Pakcik Jual Ikan Masin’ atau nama sebenarnya Md Zin Ahmad sebenarnya berasal dari Bukit Pasir, Muar, Johor dikatakan  akan membawa kira-kira 100 bungkus ikan masin yang diperolehinya dari Parit Jawa, Muar.

 

Perkongsian Wardina yang mendapat lebih dari 15.5k ulang kicau itu ternyata meraih pelbagai reaksi dari warga twitter. Mereka sebak tatkala memikirkan walaupun dengan usia tersebut, pakcik itu masih tegar berusaha mencari rezeki untuk dirinya dan isteri yang terlantar sakit.

 

Dalam pada itu, ramai yang mendoakan kesihatan pakcik itu dan moga dia terus dimurahkan rezeki.

Tidak kurang, ramai yang mengaku bahawa mereka pernah bertemu dengan warga emas berkenaan.

Dari tahun 2016 masih mencari rezeki di sana

Pernah bertemu dia di Melaka Sentral

Dulu waktu jumpa, selalu berikan sedekah kepada pakcik tu

Dari tahun 2012 lagi nampak dia jual ikan kering, sampai sekarang masih meniaga semata-mata untuk cari rezeki

Sumber: Aina Wardina & Siakap Keli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *