Categories
Keluarga

’Jaga Hubungan Kita Dengan Ibu Bapa, Barulah Hidup Lebih Berkat.’ Deep!

Pastinya peranan seorang anak adalah sentiasa mengutamakan kedua ibu bapanya walaupun sudah berusia.

Anak yang sentiasa mendahulukan ibu bapa sudah tentu hidupnya lebih diberkati. Tambahan pula, ibu bapa sentiasa mendoakan anaknya tanpa henti.

Nyata sebagai anak sudah pasti peranan kita sentiasa menjaga hubungan kita dengan mereka.

Begitulah yang dikongsi rasa oleh saudara ini di laman facebooknya.

IKLAN

Dengar dalam kuliah subuh. Ustaz sebut satu hadith. Antara ciri ciri ahli syurga adalah melebihkan Ibu Bapa berbanding orang lain dalam kebaikan.

Hari ini kita dengan kawan kawan setiap hari tanya khabar,tak sabar nak jumpa kawan. Belanja kawan makan. Tak boleh tengok kawan susah. pagi hari lagi dah hantar mesej dalam group whatsapp ucap selamat pagi.

Tapi bagaimana hubungan kita dengan mak ayah. berapa kali kita tanya khabar mereka,berapa kerap kita peluk cium mereka, berapa banyak harta kita belanjakan untuk mereka.

Pernah tak kita ajak mak ayah kita makan kat kedai paling mahal. Pernah tak kita hadiahkan jam paling mahal kat ayah,seutas gelang emas kepada ibu.

Sedihkan,kita boleh habiskan duit belanja makan tempat paling mahal untuk anak isteri,untuk kawan kawan,tapi mak ayah kita suruh pula mereka masak makanan kegemaran kita. Kita suruh pula mereka jaga anak anak kita. Kadang kadang kita tak sedar banyak dosa kita kepada mereka.

Sahabat. Walaupun kita tidak mampu nak balas jasa mereka hatta setitis susu ibu sekali pun. Namun sekurangnya tunjukkanlah kesungguhan kita untuk buktikan kepada الله kita termasuk orang yang berbakti kepada mak ayah.

Moga termasuk ciri ciri ahli syurga.

-EncikMatt
#LelakiBurQa
#IslahDiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *