Categories
Berita

Bermula Januari 2020, Iklan Di Facebook Akan Dikenakan Caj SST Sebanyak 6%

Baru-baru ini, Facebook telah mengumumkan bahawa mereka akan mengenakan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) sebanyak 6% bermula tahun 2020

Gambar sekadar hiasan.

Gambar sekadar hiasan.

Image via Google

Menurut laporan, berdasarkan notis pengebilan cukai dimuat naik oleh Facebook sendiri mengatakan bahawa ia membabitkan pengiklan yang mempunyai alamat di negara ini. Cukai yang bakal dilaksanakan akan berkuatkuasa bermula 1 Januari 2020, sejajar dengan pengenalan cukai digital yang telah diumumkan oleh Menteri Kewangan Malaysia, Lim Guan Eng.

Lim Guan Eng, Menteri Kewangan Malaysia.

Lim Guan Eng, Menteri Kewangan Malaysia.

Image via New Straits Times

Cukai perkhidmatan ini ditambah untuk setiap kali pengguna dicaj bagi iklan yang dimuat naik

Gambar sekadar hiasan.

Gambar sekadar hiasan.

Image via The Next Scoop

Malah, ia tidak mengambil kira sama ada iklan itu dibeli menerusi Facebook atau tujuan perniagaan, mahupun tujuan peribadi. Pembayaran cukai kepada Facebook dibuat melalui kaedah manual dan cukai akan dikenakan apabila akaun iklan dibiayai.

Sebagai contoh, pengguna akan dikenakan caj sebanyak USD100 setelah mencapai ambang pengebilan untuk jumlah berkenaan. Sub jumlah bagi caj berkenaan ialah USD100 bagi kos iklan dan kemudian tambahan enam peratus cukai perkhidmatan akan dimasukkan maka jumlah yang perlu dibayar adalah USD106.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *